آشنایی با واحد مراقبت پنوماتیک
صبا تولید
/ دسته ها: مقالات

آشنایی با واحد مراقبت پنوماتیک

واحد مراقبت پنوماتیک

آشنایی با واحد مراقبت پنوماتیک

 

واحد مراقبت پنوماتیک یکی از تجهیزات مهم در این صنعت است که هدف از ساخت آن، فراهم نمودن هوای خالص و فشرده برای سیستم پنوماتیک می باشد. این واحد یکی از اجزای اصلی پنوماتیک است و محل قرارگیری آن در میانه خط تغذیه هوای فشرده می باشد. دستگاه های صنعتی که دارای واحد مراقبت پنوماتیک هستند، عمر زیادی دارند و کمتر دچار اشکال می شوند. در سیستم های اتوماتیک صنعتی، تجهیزات پنوماتیکی نقش مهمی ایفا می کنند. با کمی دقت در این دستگاه های می توانید انواع سیلندرهای پنوماتیک را مشاهده نمایید که برای راه اندازی بسیاری از آن ها، بهترین منبع انرژی هوای فشرده است. البته خلوص این هوای فشرده باید به اندازه ای باشد که درون آن اثری از قطرات آب و ذرات معلق دیده نشود تا راندمان دستگاه ها به حداکثر خود برسد. به همین دلیل از واحد مراقبت پنوماتیک استفاده می گردد.

 

واحد مراقبت چیست؟

 

در سیستم های مختلف تولید هوای فشرده، واحد مراقبت پنوماتیک وظیفه دارد که یک فیلتراسیون قدرتمند ایجاد نماید. این فیلتراسیون باید به گونه ای عمل کند که هوایی که به بخش های مختلف پنوماتیک تحویل داده می شود، فاقد هرگونه ناخالصی بوده و کاملا خشک باشد. در حالت کلی می توان گفت واحد مراقبت پنوماتیک، هوای فشرده مطلوب سیستم های پنوماتیکی را تامین می کند. اما پیش از آن که وارد بحث فنی واحد مراقبت شویم، می خواهیم بدانیم چرا هوایی که از سمت کمپرسور تحویل داده می شود، نیاز به تسویه دارد؟

 

در فرآیند فشرده سازی هوا، مسئله ای که وجود دارد این است که بسیاری از دستگاه های اتوماتیک به هوای کمپرس شده نیاز دارند. این هوا به وسیله کمپرسورهای صنعتی تولید می گردد. اما این کمپرسورها، هوای مورد نیاز خود را از محیط اطرافشان می گیرند که ممکن است دارای رطوبت یا ذرات معلق باشد. در چنین شرایطی، کمپرسور نمی تواند رطوبت هوا را از بین ببرد یا اینکه ناخالصی های موجود در هوا را حذف کند. باید بدانید در خشک ترین مناطق نیز مقداری رطوبت در هوا وجود دارد که برای استفاده در سیستم پنوماتیک چندان مطلوب نیست و باید حذف شود. زیرا موجب بروز اشکال در این سیستم می گردد. در چنین شرایطی واحد مراقبت پنوماتیک نقش مهمی ایفا می کند و هر گونه رطوبت موجود در هوای سیستم های پنوماتیکی را به طور کامل حذف می نماید و مانع آسیب دیدن آن ها می گردد.

 

اجزای واحد مراقبت پنوماتیک

 

در حالت کلی واحد مراقبت پنوماتیک در نقش یک فیلتر ظاهر می شود که در مسیر هدایت هوای فشرده قرار می گیرد. بنابراین فیلتراسیون اصلی ترین بخش تشکیل دهنده آن است. اما به غیر از بخش فیلتراسیون، قسمت هایی نیز برای روغن زنی هوای فشرده و تنظیم میزان فشار هوای خروجی نیز در نظر گرفته شده است. هر کدام از این قسمت ها دارای اجزایی هستند که در ادامه اجزای هر یک از آن ها را معرفی می کنیم.

 

بخش فیلتراسیون: همانگونه که اشاره کردیم، جداسازی و حذف ناخالصی های موجود در هوای فشرده، مهم ترین وظیفه ای است که بر عهده واحد مراقبت پنوماتیک می باشد. رطوبت نیز جزو این ناخالصی ها محسوب می گردد. به همین جهت یک عدد فیلتر بر روی هر کدام از این واحدها تعبیه شده است. هر چقدر منافذ این فیلتر کوچک تر باشد، نشان دهنده این است که قدرت آن در حذف ذرات معلق هوا و رطوبت بیشتر است. به عنوان مثال اگر قطر منافذ فیلتر ۳۰ میکرون باشد، یعنی ذرات معلق و قطرات آب با قطر بیش از ۳۰ میکرون اجازه عبور از فیلتر را ندارند و در این مرحله حذف می شوند. بنابراین هر چه فیلتر منافذ ریزتری داشته باشد، می تواند ناخالصی های بیشتری را حذف نموده و هوای پاک تر و خشک تر به سمت دستگاه های پنوماتیک هدایت کند.

 

بخش رگولاتور: کمپرسورهای که هوای فشرده تولید می کنند، بر اساس مشخصاتی که دارند و بر حسب حداکثر میزان فشار مورد نیاز دستگاه ها، هوا را به اندازه معینی فشرده می نمایند. معمولا این هوای فشرده با چنین فشاری برای کار کردن بیشتر دستگاه های پنوماتیک کافی است. اما در برخی موارد نیاز است تا یک فشار کنترل شده برای تعدادی از دستگاه ها ارسال شود. به همین منظور در واحد مراقبت پنوماتیک از یک رگولاتور کمک گرفته می شود تا بتوان فشار هوایی که کمپرسورها تولید کرده اند، کنترل نمود.

 

 

بخش روغن زن: کلیه تجهیزات پنوماتیک برای کامل کردن عملیات مکانیکی خود نیاز به هوای فشرده دارند. این قطعات مکانیکی به دلیل اینکه به دفعات جابجا می شوند، اصطکاک زیادی در بخش های مختلف خود دارند. این اصطکاک علاوه بر داغ شدن آن ها موجب می شود تا سایش ایجاد گردد و عمر این قطعات کاهش یابد. برای حل چنین مشکلی استفاده از دستگاه روغن زن در واحد مراقبت پنوماتیک ضروری است. این بخش موجب روان شدن حرکت بخش های مکانیکی سیستم های پنوماتیک می گردد و اصطکاک آن ها را تا حد زیادی کاهش می دهد. البته باید به خاطر داشته باشید که از هر نوع روغنی نمی توان در این بخش استفاده کرد و بهترین روغن برای این کار، روغن هیدرولیک ۱۰ است. همچنین روغن زنی باید در مورد اجزایی که نیاز به روغن دارند انجام گردد، به همین منظور روغن زن ها به طور مستقیم در بخش ورودی قطعاتی که به آن نیاز دارند نصب می شوند.

کلام آخر

 

راه اندازی دستگاه های صنعتی که با سیستم های پنوماتیکی کار می کنند، باید با دقت و به صورت کاملا اصولی باشد تا در در شرایط کاری مناسبی قرار بگیرند. به همین دلیل انتخاب واحد مراقبت پنوماتیک اهمیت زیادی دارد. شاید قیمت آن در مقایسه با قیمت سایر بخش های سیستم کمتر باشد، اما انتخاب یک قطعه با کیفیت که عملکرد دقیقی داشته باشد می تواند در کارکرد دستگاه ها تاثیر زیادی بگذارد و عملکرد آن ها را بهبود ببخشد. حتما واحد مراقبت پنوماتیک را از شرکت های معتبر و باسابقه خریداری کنید و از آن ها بخواهید تا ضمانت نامه آن را مهر و امضا کنند تا اگر مشکلی برای این قطعه پیش آمد دچار دردسر نشوید و به راحتی بتوانید نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام نمایید.

 

مطلب قبلی آشنایی با شیر فلو کنترل و ویژگی های آن
مطلب بعدی شیر برقی پنوماتیک
Print
1584 رتبه بندی این مطلب:
4.0

فایل ها برای دانلود

  • 7(.png, 86.2 KB) - 182 download(s)

نوشتن یک نظر

This form collects your name, email, IP address and content so that we can keep track of the comments placed on the website. For more info check our Privacy Policy and Terms Of Use where you will get more info on where, how and why we store your data.
افزودن نظر

انتخابگر پوسته

فهرست